Kako začeti z delom od doma?

36

Delo od doma se zdi marsikomu najboljša možna oblika zaposlitve, še zlasti mikavna pa je tistim staršem (predvsem materam), ki lahko ob takšnem delu zaslužijo, a hkrati nekoliko poskrbijo za gospodinjstvo, zjutraj pospremijo otroke v šolo, ter jih gredo popoldne spet iskat. Vsi vemo, da so današnji delavni časi od osmih do štirih ali od devetih do petih za družine pogosto neprimerni, če temu prištejemo še vožnjo na delo, pa je delo od doma za marsikoga sploh edina primerna možnost.

Delo od doma je značilno za mnoge podjetnike, ki opravljajo dejavnost, za katero dejansko ne potrebujejo poslovnih prostorov. Z delom v domači pisarni lahko namreč precej prihranijo pri stroških, in če nimajo strank, s katerimi bi se morali redno srečevati, ni z delom v domači pisarni ali tudi kar v dnevni sobi nobenih težav – kakšen sestanek sem in tja se lahko pač opravi tudi v bližnjem lokalu. Prav tako pa delo od doma ponujajo mnogi zaposlovalci.

Delo preko telefonaVečinoma gre za storitvene dejavnosti, ki se nanašajo na delo preko računalnika in preko telefona – tudi delodajalcem je bolj enostavno pristati, da njihovi redno zaposleni, zunanji oziroma honorarni sodelavci delajo na svojem domu, uporabljajo svoj telefon in svoj računalnik, zaradi česar za njih ne potrebujejo dodatnega prostora v pisarni, pa tudi potnih stroškov jim ni treba plačevati.

In kako se dejansko lotiti dela?

Če želite najti delo, ki ga boste opravljali doma, boste v prvi vrsti potrebovali telefon, računalnik in dobro oziroma hitro in zmogljivo spletno povezavo. Najbolje je, da se odločite za tisto vrsto dela, ki vam dejansko najbolj leži in ustreza. Če nikoli v življenju niste bili dobri pri prodaji, potem vam tudi telefonska prodaja verjetno ne bo stekla, pa naj gre za prodajo izdelkov in storitev posameznikom, ali podjetjem. Če vam prodaja ni tuja, pa lahko od doma iščete stranke za skorajda vse – od ležišč do oglasnega prostora. Pomembno je le, da se s področjem, na katerem delate dobro seznanite in se dobro pozanimate o stvareh, ki naj bi jih ponujali, za kar je včasih potrebnega tudi precej tehničnega znanja.

Grafično oblikovanje

Delo od doma je prav tako pogosto pri raznih kreativnih poklicih in poklicih, ki se nanašajo na področje računalništva. Tako se lahko doma ukvarjate z grafičnim oblikovanjem, pisanjem, urejanjem spletnih strani, prevajanjem … Vse, kar za tovrstno delo običajno potrebujete, je nekaj specifičnih računalniških programov, ki si jih morate v primeru, da delate kot samostojni podjetnik, običajno kupiti sami, če delate od doma v sklopu zaposlitve drugje, pa vam programe največkrat priskrbi delodajalec.

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!