Ko se utrne ideja za posel …

79

Marsikomu se kdaj zazdi, da si je domislil nečesa enkratnega – da je njegova ideja za posel naravnost fantastična, in da bi zagotovo morala prinesti velik zaslužek, saj se je doslej ni spomnil še nihče drug. Če imate tudi vi takšno zamisel, se najprej ustavite in nekoliko razmislite …

1. vprašanje: Če naj bi ideja res prinesla toliko denarja, zakaj je ni uresničil še nihče drug?

Razen v primeru, da ste specialist na ozkem področju, vaša ideja za posel v 90% zagotovo ni tako unikatna, da nanjo ne bi pomislil že kdo drug. Razmislite o tem, zakaj je morda ni uresničil.

2. vprašanje: Je vaša ideja za posel izvedljiva v okviru naše zakonodaje?

Zakonodaja

Marsikdo se domisli posla, pri katerem se hitro izkaže, da po naši zakonodaji ni izvedljiv oziroma bi zahtevala preveč birokracije ali bi bila pri njej prevelika obdavčitev, da bi se izplačala. V tem primeru se lahko predate, ali pa se odločite tako, kot so se pred vami že mnogi drugi podjetniki – ustanovite podjetje v tujini.

3. vprašanje: Kolikšen bi moral biti vložek?

Če nimate financ na pretek, potem si naredite približen izračun vložka, ki bi bil potreben za uresničitev vaše ideje. Če denarja za začetek sami nimate dovolj, boste morali poiskati investitorje. Poznate interesente? Takšne, ki jim lahko zaupate, da vam ne bodo »ukradli« vaše zamisli in jo izpeljali brez vas?

4. vprašanje: Bi imela vaša ideja za posel dovolj velik trg?

Analiza trga

Če ste se spomnili nekaj povsem novega, česar ljudje doslej še ne poznajo, potem najprej naredite raziskavo trga. Ugotoviti morate, ali ljudje vašo storitev ali izdelek dejansko sploh potrebujejo, kako jim boste izdelek ali storitev približali, koliko bodo pripravljeni zanj odšteti …

5. vprašanje: Koliko ste pripravljeni tvegati?

Se vam zdi vaša ideja za posel tako dobra, da ste zanjo pripravljeni tvegati vse svoje imetje? Verjemite, previdnost ni odveč, kajti velika večina tako imenovanih inovativnih poslov se ne obnese. Ste pripravljeni zaradi nje pustiti svojo službo? Ste se zaradi nje pripravljeni preseliti?

Verjemite, vprašanj nikoli ne bo zmanjkalo …

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!