Spoznajte zgodovino podjetja Kovinc d.o.o.

67
Zgodovina podjetja Kovinc

Ko govorimo o podjetju Kovinc d.o.o., govorimo o uspešnem slovenskem podjetju, ki se ukvarja s strojno obdelavo kovin in je na trgu prisotno že vse od svoje ustanovitve, od leta 1979. Gre za podjetje, ki je neprestano raslo, se razvijalo in napredovalo ter vstopilo tudi na številne tuje trge.

In ne le, da je tja vstopilo, pač pa si je tam ustvarilo tudi dobro ime. Za podjetjem je (sploh v tako zahtevni panogi) seveda dolga pot, ki pa mu jo je uspelo prehoditi in po njej še vedno ponosno stopa. Ponosno na vse svoje dosežke, moderno tehnologijo in znanje, ter ponosno na svoje zaposlene, ki so pravo srce podjetja.

Stalna rast od leta 1979

Vse od svoje ustanovitve je podjetje Kovinc raslo, z njo pa je rasla tudi proizvodnja. Pa ne zgolj po obsegu, pač pa tudi po raznovrstni ponudbi storitev, ki so podjetju prinašale konkurenčno prednost. Podjetje je do leta 2005 delovalo kot s.p., nato pa postalo d.o.o.

Zaposleni 2020 - Kovinc d.o.o.
Del ekipe podjetja Kovinc d.o.o. v letu 2020.

Že leta 1990 so v podjetju zgradili novo halo in kupili opremo, namenjeno ključavničarstvu, proizvodnjo pa usmerili v strojno preoblikovanje kovin. Prav tako pa so se skozi svojo zgodovino specializirali za štiri osnovne proizvodne programe:

  1. program kovinske notranje in zunanje opreme,
  2. program težjih varjenih kovinskih konstrukcij,
  3. kovinska oprema voznega omrežja za elektrifikacijo železnic,
  4. program varjenih kovinskih konstrukcij za strojegradnjo.

Pri podjetju Kovinc se dobro zavedajo tudi pomembnosti prisotnosti na spletu. Poleg spletne strani v slovenščini in angleščini so se odločili še za postavitev strani v nemškem jeziku (https://www.kovinc.de/), ki je pomemben del prodora na nemško govoreče trge.

Pogled v preteklost

Takoj po osamosvojitvi (91-93) je sledil zelo poseben in pomemben podpis pogodbe s Teritorialno obrambo Republike Slovenije. V tem primeru je šlo za razvoj in izdelavo opreme za raketno obrambo Raketne brigade Kobra v Ljubljani.

V letih do 1998 je sledil nakup CNC in NC strojev za obdelavo in predelavo pločevine (NC škarje, CNC krivilni stroj, NC stroj za krivljenje cevi, NC prebijalka, žaga, varilni aparati, stružnice, rezkalni stroj), kar je pomenilo precejšen vložek v podjetje in njegov razvoj.

Sledila je izgradnja druge hale v velikosti 2.000 m2 in sodelovanje s pomembnimi novimi partnerji. Leta 2006 se je zgodil nakup prvega ploskovnega laserja, širitev, izgradnja tretje hale in pridobitev certifikata SIST EN ISO 9001.

Konstantna modernizacija

Ker je neprestan napredek na področju strojne obdelave kovin tako narekoval, so se v podjetju morali prilagoditi s konstantno modernizacijo svoje strojne opreme. Nenehno vlaganje v širitev in razvoj pa se je seveda tudi obrestovalo. Raslo je število zaposlenih, prihajala so nova in nova naročila, kot tudi širitev na tuje trge.

Samo od leta 2008 so se v podjetju Kovinc d.o.o. zvrstili nakupi opreme in strojev, kot so robotska celica za varjenje, NC škarje, CNC krivilni stroj za pločevino, 5-osni CNC krivilni stroj za cevi, 3D cevni laser Adige Lasertube LT8 …

Leta 2015 pa je sledila tudi izgradnja četrte hale z mostnim dvigalom v velikosti 500 m2. V letu 2016 se podjetje lahko pohvali s pridobitvijo novih certifikatov: SIST EN ISO 14001 in OHSAS 18001 (zdaj ISO 45001), prehod na standard SIST EN ISO 9001:2015.

V zadnjih letih so se dodatno modernizirali še z nakupom novega stroja za vrezovanje navojev Teknomasyon BHK01.MQL (DC od M5 do M24), cevnega laserja Adige LT5 z najsodobnejšo fiber tehnologijo, gravirne linije in postavitvijo 1.000 m2 novih pokritih skladiščnih prostorov. Uredili so tudi 2.000 m2 zunanjih asfaltiranih manipulativnih površin, izvedli nakup preše in novih varilnih miz z vpenjalnim orodjem.

Ker pa napredek in modernicacija nikoli ne spita, so v podjetju Kovinc leta 2020 odločili še za nakup novega ploskovnega laserja Platino Fiber EVO 1530 za razrez pločevine.

Pogled v prihodnost

Lahko rečemo, da je pogled v zgodovino podjetja naravnost izjemna, a glede na tekoče poslovanje, sodelovanje z velikimi podjetji in prisotnost na tujih trgih lahko z gotovostjo trdimo, da podjetje Kovinc d.o.o. še ni reklo zadnje besede.

DELI
Poslovnik.si
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here