Kaj so odkupi terjatev?

11

Gotovo ni podjetja, ki si ne bi želelo, da bi lahko poslovalo tako kot na primer frizerji: stranka pride, opraviš storitev, prejmeš plačilo v gotovini – takoj! A takšnih vrst posla je precej malo in realnost marsikaterega podjetja so dolgi plačilni roki. Stranka poda naročilo, podjetje ga izvede, potem pa čaka 90 dni na plačilo. Kako medtem preživi? Sredstva mora imeti prihranjena od prej ali jih dobiti od drugod. Ena od možnosti, da pride do plačila hitreje, pa so tudi odkupi terjatev.

Odkupi terjatev so rešitev, ki vam lahko prihrani težave s tekočimi plačili, in marsikdo se odloči zanje predvsem zato, da bi si zagotovil tekoča sredstva za obratovanje ter ohranil dobro ime oziroma renome podjetja, ki redno plačuje svoje obveznosti.

Kakšni odkupi terjatev so na voljo?

Odkupi terjatev se delijo na odkupe nezapadlih in zapadlih terjatev. Te storitve ponujajo tako nekatere banke kot tudi druga finančna podjetja, ki se ukvarjajo z odkupi in faktoringom. Kadar želite dobiti plačilo za opravljeno storitev ali prodane izdelke čim prej, se lahko odločite, da boste v posel pripeljali še podjetje, ki se ukvarja z odkupi terjatev. Tako boste plačilo dobili, še preden ga bo upnik zares poravnal, saj bo na dejansko plačilo čakalo podjetje za faktoring, vam pa bo to v naprej nakazalo svoja sredstva in tako dejansko poskrbelo za neke vrste posojilo. Seveda pa ne boste dobili nakazanega celotnega zneska računa, temveč bo ta zmanjšan za provizijo – od tod namreč zaslužek za podjetja, ki se ukvarjajo z odkupi terjatev.

Odkup zapadlih terjatev

V vsakem primeru se odkupi terjatev nanašajo na tri akterje, torej podjetje, njegovega upnika in faktoring podjetje, zato je potrebno ob sklenitvi posla (oziroma ob izdaji računa ali njegovi zapadlosti) podpisati tripartitno pogodbo. To se lahko uredi še preden terjatev zapade ali tudi po tem, vsekakor pa je podpis mogoč le v primeru, da je upnik dobro stoječ oziroma ima visoko boniteto. To je namreč jamstvo, da bo do plačila prišlo in da odkupi terjatev dejansko niso aktualni zgolj zato, ker se upnik boji, da sicer denarja ne bo nikoli dobil. Odkupi terjatev, naj bodo zapadle ali nezapadle, so torej mogoči le, če poslujete z dobrimi partnerji, kar si je treba s preverjanjem bonitetne ocene zagotoviti že pred pričetkom sodelovanja.

Ste tudi vi izstavili račun za tolikšno vsoto in s tolikšnim rokom plačila, da ne veste, kako boste do takrat preživeli? In kaj, če bo podjetje nato s plačilom še zamudilo? Potem vam priporočamo, da se podrobneje pozanimate, kako potekajo odkupi terjatev in kakšne so vaše možnosti.

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here