Kako se zaščititi pred valutnim tveganjem?

2
Valutno tveganje

Valutnemu tveganju so izpostavljena tudi najbolje stoječa podjetja, ki lahko zaradi določenih valutnih sprememb kaj hitro pristanejo na kolenih, če ne kar v stečaju. Gre za tveganje, pred katerim se je moč tudi zaščititi, zato vsekakor ni dobro pogledovati stran in upati, da bo vse v redu.

Ne glede na to, kako močno ste izpostavljeni omenjenemu tveganju, pa bo za vas dobra novica, da je na dosegu roke kar nekaj različnih finančnih instrumentov, s katerimi se lahko temu izognete. Tako, kakor je potrebno zavarovati avtomobil ali nepremičnino in svoje zdravje, je potrebno podobno razmišljati tudi v poslu.

Kaj ja valutni terminski posel?

Gre za eno najpogostejših zavarovanj pred valutnim tveganjem, ki za podjetje ne predstavlja dodatnih stroškov. Gre torej za dogovor med banko in stranko o prodaji ali nakupu določene tuje valute po ceni, ki bo veljala za nek datum v prihodnosti.

Valutni terminski posel
Valutni terminski posel je dogovor med banko in stranko o prodaji ali nakupu določene valute na datum v prihodnosti.

To seveda ne pomeni, da nekdo natančno ve, koliko bo določena valuta stala takrat, zato pa se temu tudi reče zavarovanje pred valutnim tveganjem. Najboljši nasvet podjetjem, ki se želijo poslužiti tega finančnega mehanizma, je, da preverijo ponudbe nekaj različnih bank in se enostavno odločijo za najboljšo.

Valutne izgube

Da bi razumeli, kaj pomeni v podjetju doživeti valutno izgubo, je najbolje opisati kakšen primer. Na žalost jih je več, kot bi si želeli, a povejmo, da so te izgube največje ravno v največjih podjetjih, ki bi se tega tveganja morala zavedati in ustrezno zavarovati.

Ta hip je najbolj aktualna situacija z ruskim rubljem, in če se le nekoliko vrnemo v bližnjo preteklost, kaj hitro najdemo slovenska podjetja, ki so se ravno zaradi omenjene valute že znašla v velikih izgubah. Govora je o zneskih, ki presegajo nekaj deset milijonov evrov, celo sto.

Kaj je valutna opcija?

Navadno je v tem poslu prodajalec banka in kupec podjetje. Pri valutni opciji gre namreč za dogovor med banko in podjetjem oziroma stranko, ki temelji na treh točkah.

  1. Znesek tuje valute.
  2. Čas trajanja opcije.
  3. Izvršilni tečaj.

Ne glede na to, za katero vrsto zavarovanja valutnega tveganja se boste odločili, se o njem prej dobro pozanimajte, predvsem pa pogovorite z banko ali še bolje, z več bankami. Opazili boste, da se ponudbe razlikujejo in ena bo vsekakor na koncu za vas najboljša.

Zakaj se podjetja ne zavarujejo?

Po toči zvoniti je prepozno, a največkrat se zgodi prav to. Čeprav je na voljo veliko različnih zavarovanj pred valutnim tveganjem, pa je to za podjetje navadno predrago. Dokler se seveda ne zgodi tisto, česar se vsi po tihem bojijo. Takrat so izgube tako velike, da je dejansko vsem še kako žal, da niso ničesar ukrenili.

Za nekako najbolj sprejemljiv in dokaj poceni način zavarovanja velja najetje posojila z izbrano fiksno obrestno mero. V primeru, da za podjetje to ni izvedljivo, pa obstaja še kar nekaj drugih finančnih instrumentov v ta namen.

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!