Kdaj je pravi čas za izplačilo privarčevanega?

2
Izplačilo denarja

Varčevanja denarja se je najpametneje lotiti z malimi koraki. Lahko pričnete takoj, skoraj brez odrekanja z manjšimi zneski. Bolj kot sama višina mesečnega zneska, ki ga namenite za varčevanje, je pomembno, da varčujete redno.

Privarčevani znesek je najbolje ločiti od ostalega denarja, na primer z odprtjem varčevalnega računa, sklenitvijo namenskega varčevanja ali z varčevanjem v skladih. Ko boste želeli privarčevati še več, razmislite, kako lahko svoje prihranke povečate oziroma zmanjšate odhodke. Ne pozabite določiti realnih ciljev. Slednji so lahko dolgoročni ali kratkoročni.

Slej ko prej si boste želeli privarčevani denar tudi izplačati. Kdaj pa je pravzaprav najprimernejši čas za izplačilo?

1. Uspešno doseganje zastavljenih ciljev

Daleč najboljši razlog za izplačilo privarčevanih sredstev je zagotovo doseganje zastavljenih ciljev. Morda ste vlagali v otrokovo izobraževanje v tujini, prenovo stanovanja ali za sanjsko potovanje in ste želeni znesek denarja v resnici že dosegli. To je zelo tehten razlog, da se odločite za izplačilo.

Sanjsko križarjenje
Ljudje varčujemo in si potem izplačamo denar tudi za sanjska potovanja.

Če ne potrebujete vseh privarčevanih sredstev, je v tem primeru pametno premisliti, ali se vam splača po dosegu finančnega cilja prosta sredstva vložiti morda v zmernejše ali bolj konservativne naložbene kombinacije, kjer se bo vaš denar še naprej plemenitil.

2. Spremenjena finančna situacija in potreba po denarju

Eden od pogostih razlogov za izplačevanje privarčevanih sredstev je spremenjena finančna situacija ter potreba po denarju. Nepričakovane okoliščine, ki presegajo vrednost vaše finančne rezerve, vas lahko hitro prisilijo k temu, da se odločite za izplačilo privarčevanega.

Nepričakovane okoliščine so lahko na primer okvara avtomobila, izguba službe, počena cev. A številne slabe scenarije lahko vedno spremenite v zgodbe z dovolj srečnim koncem. Pomembno pa je, da ste nanje dobro pripravljeni. Za nepričakovane dogodke je vedno dobro ustvariti finančno rezervo. Če pa je nimate, je dvig privarčevanega denarja najpogostejša rešitev.

3. Vrednost vašega portfelja že dlje časa znatno zaostaja

V razvitem svetu je varčevanje v vzajemnih skladih ena od najpogostejših izbir za učinkovito plemenitenje sredstev. Zagotavlja namreč posredno varčevanje v delnicah ter obveznicah iz vsega sveta. Pri kratkotrajnih ali majhnih izgubah izstop iz skladov zagotovo ni najboljša odločitev. Če pa boste opazili, da vrednost vašega portfelja znatno zaostaja že dlje časa, na primer dve leti, je precej pametno premisliti o razporeditvi portfelja v sklade, kjer se obetajo boljši rezultati.

Katera naložbena kombinacija je najbolj optimalna, vam lahko pomagajo svetovati izkušeni strokovnjaki na tem področju. Odločitev pa je seveda v precej veliki meri odvisna od vaših ciljev, razpoložljivih sredstev ter od vaše pripravljenosti na tveganje. Najpomembneje je, da je odločitev o prodaji naložbenega portfelja dobro premišljena in ne preveč nagla.

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!