Varčevanja v aktivni dobi: kako pomembno je?

12
Varčevanje v aktivni dobi

Slovenci smo v svetu znani kot varčni ljudje, ki ne zapravljajo svojega denarja po nepotrebnem. Že od nekdaj se nas zato drži neka etiketa manj zabavnega naroda, ki marljivo dela iz dneva v dan, svoj zaslužek pa nalaga na kupčke in hrani za težke dni. Seveda pa danes ta slika ni povsem takšna. En razlog tiči v dejstvu, da so plače dokaj nizke (pokojnine še nižje), stroški pa letijo v nebo.

Na ta način je vsekakor težko še kaj prihraniti, saj je najprej potrebno preživeti. Drugi del pa govori v prid temu, da nikakor nismo več tako previdni pri zapravljanju. Tisti, ki nekaj viška denarja imajo, ga vse lažje tudi zapravijo. Ponudbe je več kot dovolj, na voljo so spletni nakupi in podobno. Kaj pa za “jesenske” dni?

Za jesen življenja je potrebno poskrbeti prej

V svoji aktivni dobi se ljudje navadno želimo izogniti razmišljanju o starosti. Morda le kdaj na šaljiv način in s pripombo, da je pokoj še daleč. A v resnici je pokoj iz leta v leto bližje, in če na strani nimamo nekaj finančnih sredstev, nas čakajo precej težka leta. Pokojnine niso pretirano visoke, veliko upokojencev pa živi tako rekoč na samem pragu revščine.

Prav zato je še kako pomembno, da se tega zavemo dovolj zgodaj in že v aktivni dobi, ko smo najbolj pri močeh, poskrbimo za prijetna leta in uživanje v pokoju. A kako si od ust trgati takrat, ko bi najraje nekaj zapravili, si kupili kaj lepega, šli na daljši dopust?

Razporeditev sredstev

Če je človek v aktivni dobi redno zaposlen in prejema spodobno plačilo, pri katerem mu konec meseca še nekaj malega ostane, je zelo smotrno ta denar ustrezno razporediti. Nekateri so dobri v trgovanju na borzi in tam poskrbijo za prijetnejša leta v pokoju. A pozor, v ta namen uporabite zgolj sredstva, ki jih lahko pogrešite.

Še en uspešen model je tudi pravočasen nakup nepremičnine, denimo s prihranki ali kreditom, ki je skozi leta izplačan. Na ta način se izognete plačevanju najemnine v obdobju, ko vam bo to najtežje, prav tako pa boste imeli v lasti precejšnjo vrednost, ki jo boste kasneje lahko prenesli na svoje potomce. V kolikor že imate nepremičnino, pa lahko to drugo uporabite za oddajo in si na ta način izboljšate svojo pokojnino.

Varčevalni skladi

Na svoji banki se pozanimajte o varčevalnih skladih in preračunajte, koliko denarja bi morali mesečno vplačevati vanje, da bi vam to na koncu izdatno popravilo pokojnino, ki bo prišla na vrsto čez določeno število let. Na ta način boste mesečno ob znesek, ki ga lahko pogrešite v aktivni dobi, v pokoju pa vam bo prišel še kako prav.

Najslabše je v letih aktivnega in zdravega življenja pozabiti na starost. Takrat se hitro prikrade tudi kakšna bolezen in nezmožnost opravljanja določenih opravil. Obisk trgovine pa marsikomu izvabi solze na oči. Zato o svoji pokojnini razmišljajte že takrat, ko se vam ta v šali zdi oddaljena še “sto” let.

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!