Kakšna je danes vloga denarja?

25

Denar, sveta vladar … Vendar ne tisti klasični, v obliki novčičev in bankovcev, kot smo ga bili vajeni nekoč. Denar je prehodil precej dolgo pot in nazadnje je postal povsem virtualen. Denar v fizični obliki že dolgo ne šteje več – razen za postavljače, ki morda želijo pred znanci pokazati polno denarnico.

Vse od ukinitve blagovne menjave ter njene nadomestitve z denarjem, torej par tisoč let, je človeštvo trgovalo z denarjem. Sprva s kovanimi novci iz dragih in manj dragih kovin, kasneje se je pridružil še denar v papirnati obliki – takoj, ko je tehnologija pričela omogočati izdelavo kakovostnega papirja in kakovosten tisk (še posebej papir in tisk z zaščito).

Vendar pa denar ni bil nikoli edino sredstvo, s katerim smo kupčevali. Tako nekoč kot danes obstajajo tudi druge, običajno bolj stabilne valute, s katerimi plačujejo premožnejši: diamanti in zlato (ki je kot naložbeno zlato danes v manjših ploščicah na voljo pravzaprav vsakomur). In če se z osebne ravni dvignemo na meddržavno, najdemo še precej drugih valut – marsikatera država plačuje drugi tudi z nafto in drugimi energenti oziroma naravnimi viri.

Zlato
Zlato velja za relativno stabilno valuto.

Denar v fizični obliki se danes uporablja zgolj še za plačevanje drobnarij. Na primer za kavico. Večina ljudi za vse, kar stane več, uporablja elektronske oblike bančništva. Zakaj? Ker je precej bolj enostavno nositi s seboj zgolj bančno kartico ali nakazati plačilo naravnost iz svoje spletne banke. Denar tako ni več nekaj, kar bi nosili s seboj ali hranili skrito pod vzglavnikom – o našem bogastvu ne priča nič fizičnega, temveč zgolj še številke, ki se kažejo na ekranu.

Kako bo z denarjem v prihodnje? Vsekakor lahko pričakujemo, da bo prišlo do uvedbe svetovne valute, ki jo bo možno uporabljati kjer koli in kadar koli. Eden takšnih poskusov je že na voljo – bitcoin. Zaenkrat velja med povprečnimi ljudmi bolj kot ne za eksotiko, a vsekakor lahko pričakujemo, da bo enotna svetovna valuta nekoč postala del vsakdanjika.

V kakšni obliki pa ga imate najraje vi? Še vedno prisegate na gotovino ali ste se že zdavnaj modernizirali in morda uporabljate celo bitcoin-e?

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here