Je trgovanje z zlatom še vedno »in«?

82

Ko se je pričela svetovna finančna in zaradi nje tudi gospodarska kriza, se je veliko govorilo o tem, da se trgovanje z zlatom izjemno izplača, saj naj bi bilo zlato precej bolj stabilna valuta kot denarne valute. In ker se je vrednost zlata ves čas lepo dvigala, se je za trgovanje z zlatom oziroma vlaganje prihrankov v zlate ploščice odločalo kar precej ljudi.

Nato se je za nekaj časa na zlato nekoliko pozabilo, dejstvo, da je treba imeti svoje imetje vloženo v stabilne ali celo rastoče naložbe, ne pa denar, pa je ponovno postalo aktualno v začetku leta, ko je prišlo do spremembe valute švicarskega franka – to je namreč ljudi opomnilo, da je denar nekaj spremenljivega.

Trgovanje z zlatom je ravno zato, ker imajo drage kovine ves čas bolj kot ne naraščajočo vrednost, torej še vedno zanimivo. Poleg tega velja zlato za izjemno naložbo, če nekoliko špekuliramo in se ozremo proti prihodnosti – dejstvo je, da bo zlato vedno cenjena in vredna kovina, njegove zaloge v naravi pa se iz leta v leto zmanjšujejo.

Naložbeno zlato

Če se vam zdi trgovanje z zlatom bolj kot zaradi možnosti zaslužka ob nakupu in kasnejši prodaji zanimivo zaradi naložbe, pa velja pomisliti še na eno možnost – na drage kamne. Če želite varno naložiti oziroma za prihodnost spraviti nekoliko večje zneske, se vam zagotovo izplača nakup diamantov, kajti tudi njihova vrednost že leta narašča.

In poleg tega sploh ni nujno, da jih tako kot naložbeno zlato spravite nekam na varno – diamant (za en karat boste odšteli okoli 11.000 evrov), lahko vdelate v prstan ali ogrlico in ga tako koristno uporabite. Seveda zgolj pod pogojem, da vas ni strah hoditi po svetu s tako vrednim kosom nakita.

Je trgovanje z zlatom torej še vedno »in«? Vsekakor. Pomembno je le, da ste pripravljeni biti nekoliko potrpežljivi, saj tudi vrednost zlata ne raste vedno tako hitro, kot bi si nekateri želeli.

DELI
Vas zanimajo področja, kot so denar in finance, posel, podjetništvo, promocija, internet in tehnologija? Prepričani smo, da boste na spletnem portalu Poslovnik.si našli zanimive vsebine in koristne nasvete. Hvala za obisk!